Ръстът на цените на електроенергията заплашва бъдещето на електромобилите според представители

...
Ръстът на цените на електроенергията заплашва бъдещето на електромобилите според представители
Коментари Харесай

Заплаха за бъдещето на е-мобилите заради цените на тока

Ръстът на цените на електроенергията заплашва бъдещето на електрическите автомобили съгласно представители на бранша в Германия, написа английският вестник The Guardian.

Ако преди притежаването на електрически автомобил беше привлекателно поради растежа на цената на бензина, то след скорошното покачване на цените на електроенергията (в Германия, да вземем за пример, с една трета в сравнение с миналата година) разликата в цените се е свила.

Отбелязва се, че притежателите на електрически автомобили, зареждащи ги у дома или по договор с оператори на зарядни станции, са се сблъскали с ръст на цените с 10% и повече. Очакванията са и за по-нататъшен растеж на цените по отношение на това, че цената на на електроенергията е вързана с цената на природния газ. Недостигът на суровината се появи откакто Русия приключи доставките на газ в Германия, написа изданието.

Появиха се опасения, че по-нататък инвесторите няма да имат тласъци за строителство на нови зарядни станции. В този случай електрическите автомобили ще станат по-непривлекателни, защото ще се затрудни употребата им, отбелязва The Guardian. Според автомобилния икономист Стефан Братцел, такова развиване на събитията е единствено по себе опасност за отрасъла.

„ Ако електрическите автомобили станат по-скъпи при потреблението им, то развиването на  електрическата подвижност ще се окаже под заплаха, защото надали някой ще желае да си купува електрически автомобил освен това състояние “, споделя специалистът.

Братцел и други поддръжници на електрическия превоз приканват държавното управление на  Германия да резервира равнището на цените на електроенергията по-ниско от цените на бензина, оповестява още вестникът. Също по този начин специалистите оферират да се усили транспортният налог за дизеловите и бензиновите коли. В момента електрическите автомобили не се таксуват, като те също по този начин може да получат позволение да употребяват автобусните ленти и места на паркингите, които не са налични за колите с двигатели в вътрешно горене.

Припомняме, че огромен тласък за пазаруването на електрически автомобил е и това, че в доста европейски страни страната дава и помощ за пазаруването на еко возило. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР